Το κάπνισμα είναι επίσης ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου όσον αφορά στην εμφάνιση περιοδοντικής νόσου, που μπορεί να οδηγήσει σε οστική απώλεια και απώλεια των δοντιών.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται συχνά ασφαλέστερο από τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού. Ωστόσο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξακολουθεί να περιέχει νικοτίνη, η οποία αναστέλλει την επούλωση των πληγών, αυξάνει τους κινδύνους στις περιπτώσεις αναισθησίας και μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες επιπλοκές κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αναισθησιολόγων Νοσοκόμων (ANNA).

Η νικοτίνη επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να παρέχει οξυγόνο σε όργανα και ιστούς, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της βιώσιμης λειτουργίας τους. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Εάν το σώμα σας δεν χρησιμοποιεί οξυγόνο και δεν προωθεί επαρκή κυκλοφορία του αίματος, μειώνεται η ικανότητα του να θεραπευτεί σωστά και αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Τα πιθανά προβλήματα από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πολλά.

Επίσης θα πρέπει να αναφερθούν και οι συχνές παρενέργειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου με 1 στους 3 χρήστες να παραπονιούνται για ξερόβηχα και πόνο στο φάρυγγα ,αλλεργικής στοματίτιδας εξ επαφής (αποτελούν το οίδημα-πρήξιμο, τα έλκη-πληγές, η ερυθροπλασία- κοκκίνισμα και οι σκληρύνσεις σε οποιοδήποτε σημείο της στοματικής κοιλότητας, οι οποίες συνοδεύονται από ένα γενικευμένο αίσθημα καψίματος), ενώ σπανιότερα αναφέρονται ερεθισμός του στόματος, ναυτία, ζάλη και κεφαλαγίες.