Τα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας δεν είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός.Ειναι πολλά και σοβαρά και εξαφανίζονται με την παρουσία της κατάλληλης θεραπείας.
Η παρουσία των αλλοιώσεων και των διαφόρων συμπτωμάτων στο στόμα συχνά αποτελούν πρώιμες εκδηλώσεις συστηματικών νοσημάτων.
Πολλές βλάβες μπορεί να εμφανισθούν στο στόμα αλλά πολύ λίγες από αυτές είναι προκαρκινικές (δηλαδή μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο)
Οι συχνότερες παθήσεις του στόματος αφορούν τα δόντια και τα ούλα(τερηδόνα,ουλίτιδα ,περιοδοντίτιδα).
Από το χρώμα  και την υφή των χειλιών και της γλώσσας μέχρι τη μυρωδιά της αναπωοής ,το στόμα μας  μιλά τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας..
Εάν οποιαδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες ,είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ειδικό γιατρό σας.
*Αυξήσεις του όγκου των ούλων,κόκκινα,πρησμένα,ευαίσθητα ούλα ,ματώνουν όταν βουρτσίζετε τα δόντια
*Ξηρά και σκασμένα  χείλη, χλωμά με ή χωρίς εξάνθημα,γωνιακή χειλίτιδα, αίσθηση από χιλιάδες βελόνες στα χείλη
*Αλλοίωση γεύσης ή πλήρης απώλεια της αίσθησης
*Ξηροστομία ή αυξημένη σιελόρροια
*Φλεγμονή ,ερεθισμός ή οίδημα βλεννογόνου, πόνος, πυρετός
*Προβλήματα στην κίνηση της γλώσσας, του μασήματος και βούρτσισμα  δοντιών λόγω του πόνου
*Η γλώσσα έχει σημάδια δοντιών, έλκη ή πρήξιιμο, με μούδιασμα ή παραισθησία , καφέ, λευκή, ομαλή κόκκινη
*Γενική ερυθρότητα του στόματος με γενικευμένο άλγος,ανορεξία
*Κακή αναπνοή και δυσοσμία του στόματος
*Αίσθημα καύσου στη γλ’ωσσα , στα μάγουλα, στα ούλα ή ακόμα και στο λαιμό
*Βρουξισμός,τρίξιμο των δοντιών, παραμορφώσεις προσώπου
*Δοντια κίτρινο-καφέ, μπλε-πράσινα, μπλε-γκρι, λεκιασμένα η υαλώδη όψη
*Μια πληγή που δεν επουλώνεται και αιμορραγεί εύκολα
Εάν είσαι πάνω από 40 ετών,
                καπνίζεις και/ή πίνεις,
                     πάσχεις από χρόνια νόσο,
                         λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγήστην πλέον επιβαρυμένη υγεία σου??……Πιθανόν να βρίσκεσαι στον υψηλό δείκτη για ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ.!
Επειδή η καλύτερη θεραπεία για μία ασθένεια είναι η πρόληψη, προσπάθησε να μειώσεις τους παράγοντες κινδύνου, ώστε να μην κινδυνεύσεις να νοσήσεις.
Υιοθέτησε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες με φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες A,C,E και αντιοξειδωτικά, περιόρισε το αλκοόλ και διάκοψε το κάπνισμα., μην αμελείς τον τακτικό προληπτικό οδοντιατρικό σου έλεγχο ανά 6μηνο ,αυτοεξέταση του στόματος μια φορά τον μήνα.,Φτιάξε τα χαλασμένα δόντια και Άλλαξε τις κακές προσθετικές εργασίες, χρησιμοποιούμε αντι-ηλιακή κρέμα για τα χείλη.Δώστε προσοχή στην παρουσία επίμονου πονόλαιμου, τραχύτητας ή δυσκολίας στην κίνηση της γνάθου.
Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση μπορούν να βοηθήσουν στη γενική υγεία,στην ποιότητα ζωής ακόμα και στην επιβίωση του ασθενους..
Σε πολλές περιπτώσεις, οι οδοντίατροι μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικοί σύμμαχοι για μια πρώτη διάγνωση. Αυτό επειδή μπορούν να εξετάσουν σημεία που εσείς δεν μπορείτε ή δεν γνωρίζετε.